Request Demo
Request Demo
BC - ICON

Intelligent Digital Inspectors

BrainCreators delivers intelligent digital inspectors that automate visual inspection tasks.

BC - ICON Black-Blue-1

Surface Inspectors

A Digital Surface Quality Inspector
A Digital Road Surface Inspector
A Digital Radar Image Inspector
A Digital Inspector for quality control
BC - ICON

Object Inspectors

A Conveyor Belt Item Inspector
A Digital Apparel Inspector
Create your own digital inspector
BC - ICON

Spatial Inspectors

A GDPR compliant crowd inspector
A Digital Airport Asset Inspector
Become a domain partner
BC - ICON Black-Blue-1

About us

BrainCreators' Digital Inspectors are like super-powered employees who are trained on our BrainMatter platform so you can scale your business more Effectively & Cost Efficiently.

See why customers around the world trust Briancreators
Accelerate with our powerful partner ecosystem
Catch the latest news about Digital Inspectors
We are growing our business and our teams. Join us!
Send us a message and we'll get back to you a.s.a.p.
We are always looking for talented graduates. Apply Today!
Meet the BrainCreators team
Expert AI Technology Assessments for VCs M&A & Procurement
BC - ICON Black-Blue-1

Intelligence Digital Inspectors
powered by Artificial Intelligence

Our clients and partners in various industries transfer their expert knowledge and skill to the BrainMatter platform to develop scalable Digital Inspectors.

BY INDUSTRY

icon_infrastructure
Visual inspection of physical and organizational structures and facilities
icon_manufacturing
Visual inspection of goods on large scale production lines
icon_organization
Visual inspection of indoor and outdoor places & spaces
icon_retail
Visual inspection for products, stores, and warehouses
icon_publicsector
Visual inspection in smart cities, public transport and event spaces
icon_utilities
Visual inspection of pipes, cables, and power lines

icon_resources
Resources

Explore E-books, whitepapers and more

icon_aiinpractise
AI in practice

A knowledge hub for everything related to digital inspectors and the AI that powers them

74cb75bab2243992e98fab5156007185827084cf97936f24c0c66a651388df90-4
Podcasts

The Automagic Podcast

Available eBooks

Employing intelligent automation for better business operations
Digital Inspectors accelerate workflows at lower costs.
How to use Artificial Intelligence (AI) without a degree in data science

The 7 habits of highly effective asset management
3 Successful Business Cases in Infrastructure
Revolutions in civil infrastructure management

Kunstmatige intelligentie schreeuwt om solide platform

Dit artikel werd op 23 januari gepubliceerd door Cobouw.

Nu kunstmatige intelligentie echt overal in kruipt, wordt het tijd voor een solide softwareplatform dat bedrijven complexe data-analyses uit handen neemt. Met BrainMatters boeken onder meer Rijkswaterstaat en VolkerWessels al opzienbarende resultaten.

“Haal de Hollywood-fantasie eraf en je houdt met artificial intelligence een bruikbaar en controleerbaar instrument over, dat mensen saai, repetitief werk uit handen neemt.” Dat is de stellige overtuiging van Jasper Wognum van de Amsterdamse start-up BrainCreators. Hij is niet bang dat computers de wereld overnemen, zoals sommigen vrezen. “Als dat gevaar al ooit dreigt, zijn we daar nog lichtjaren van verwijderd. Tegelijkertijd is artificial intelligence ook niet de heilige graal. Je kunt er geen gebreken van je organisatie mee ondervangen. Die moet je op een klassieke manier aanpakken, met een reorganisatie of wat dan ook.”

Een mooi voorbeeld van wat er in de bouw met kunstmatige intelligentie mogelijk is, vindt Wognum bij MapXact. Het dochterbedrijf van VolkerWessels Telecom brengt al jaren met grondradar kabels en leidingen in de ondergrond in kaart om graafschade te voorkomen. De interpretatie van de radarbeelden was altijd een complexe en tijdrovende aangelegenheid. Totdat MapXact met het platform BrainMatter van de BrainCreators de computer leerde de beelden te interpreteren.

“Dat gaat steeds beter. Net zoals je in de medische wereld ziet, waar computers inmiddels net zo goed röntgenfoto’s kunnen beoordelen als longartsen. Die kunnen zich daardoor concentreren op de moeilijke gevallen. Zo werken de bodemspecialisten van MapXact inmiddels ook. Die krijgen alleen nog de beelden onder ogen waarover de computer twijfelt. Die nauwkeurige kaart met de kabels en leidingen van een gebied is tegenwoordig binnen een kwartiertje beschikbaar en vergt niet langer drie dagen analyse en bewerken van de data”.

Intrigerend vindt hij ook de experimenten die Rijkswaterstaat uitvoert met het inspecteren van wegdekken op basis van trillingsmetingen, afkomstig van sensoren die tegenwoordig voor heel andere doeleinden standaard in auto’s zitten. Zelfs informatie van mobieltjes – van automobilisten die over de snelwegen razen – wordt benut, waardoor er veel minder (dure) meetwagens hoeven rond te rijden. Wognum heeft meer voorbeelden uit de bouw. Al staan zijn klanten niet altijd toe dat hij er vrijuit over praat.

Voor Tata Steel zette de start-up een zelflerend beeldherkenningssysteem in om productiefouten te detecteren op staalplaten die net van de wals rollen. Dat ging na verloop van tijd veel sneller en efficiënter dan wanneer de Tata-medewerkers dat deden. Het systeem filtert zelf de ruis eruit en leert van fouten die het eerder maakte. En omdat BrainCreators altijd zoveel mogelijk partijen uit het netwerk van de klant erbij probeert te betrekken en aansluit bij communicatiestandaarden uit de branche, kunnen hun klanten de opgebouwde expertise vaak ook weer te gelde maken door het intelligente platform breder beschikbaar te stellen.

“Een eenzame data-analist gaat al snel zweven binnen een organisatie”
Meestal als BrainCreators wordt ingeschakeld, probeert het binnen een bedrijf een speciale afdeling of een competentiecentrum op te zetten. Want een eenzame data-analist gaat algauw zweven binnen een organisatie, is Wognums ervaring. Het streven is om met zo’n competentiecentrum in een jaar tijd vier of vijf zinvolle projecten van de grond te tillen. Zodat de rest van de organisatie de potentie van AI en machine learning ziet en beseft dat het nodig is informatiestromen in het bedrijf anders te organiseren. Zodra dat besef er is, gaat het balletje vaak wel rollen en kunnen bedrijven, geholpen door het platform, zelf aan de slag. Dankzij BrainMatter hoeven ze zelf geen dure data-analisten in huis te halen. Experts moeten het systeem voeden en begeleiden bij het leertraject, maar over de complexe techniek achter artificial intelligence hoeven ze zich geen zorgen te maken. Echte AI-specialisten zijn ook nauwelijks te vinden. Die werken volgens Wognum bovendien liever bij start-ups zoals BrainCreators. “Wij hebben onze voelsprieten uitstaan bij heel veel verschillende bedrijven en sectoren, maar ook bij de wetenschap. Daardoor opereren we altijd aan het front van de ontwikkelingen.”

Het 25 man sterke bedrijf heeft altijd wel een paar afstudeerders aan het werk en een paar expats die graag een paar jaar aan de Prinsengracht in Amsterdam vertoeven. In de mondiale ratrace die gaande is zullen volgens hem uiteindelijk maar een paar platforms overblijven. Net zoals dat eerder gebeurde met contentmanagementsystemen, BIM-programma’s en andere veelgebruikte softwarepakketten. Met zijn collega’s doet Wognum er alles aan om BrainMatter uit te laten groeien tot een van die wereldstandaarden op het gebied van AI.