Skip to content
BrainCreatorsJan 24, 2020 2:14:00 PM3 min read

Kunstmatige intelligentie schreeuwt om solide platform

Dit artikel werd op 23 januari gepubliceerd door Cobouw.

Nu kunstmatige intelligentie echt overal in kruipt, wordt het tijd voor een solide softwareplatform dat bedrijven complexe data-analyses uit handen neemt. Met BrainMatters boeken onder meer Rijkswaterstaat en VolkerWessels al opzienbarende resultaten.

“Haal de Hollywood-fantasie eraf en je houdt met artificial intelligence een bruikbaar en controleerbaar instrument over, dat mensen saai, repetitief werk uit handen neemt.” Dat is de stellige overtuiging van Jasper Wognum van de Amsterdamse start-up BrainCreators. Hij is niet bang dat computers de wereld overnemen, zoals sommigen vrezen. “Als dat gevaar al ooit dreigt, zijn we daar nog lichtjaren van verwijderd. Tegelijkertijd is artificial intelligence ook niet de heilige graal. Je kunt er geen gebreken van je organisatie mee ondervangen. Die moet je op een klassieke manier aanpakken, met een reorganisatie of wat dan ook.”

Een mooi voorbeeld van wat er in de bouw met kunstmatige intelligentie mogelijk is, vindt Wognum bij MapXact. Het dochterbedrijf van VolkerWessels Telecom brengt al jaren met grondradar kabels en leidingen in de ondergrond in kaart om graafschade te voorkomen. De interpretatie van de radarbeelden was altijd een complexe en tijdrovende aangelegenheid. Totdat MapXact met het platform BrainMatter van de BrainCreators de computer leerde de beelden te interpreteren.

“Dat gaat steeds beter. Net zoals je in de medische wereld ziet, waar computers inmiddels net zo goed röntgenfoto’s kunnen beoordelen als longartsen. Die kunnen zich daardoor concentreren op de moeilijke gevallen. Zo werken de bodemspecialisten van MapXact inmiddels ook. Die krijgen alleen nog de beelden onder ogen waarover de computer twijfelt. Die nauwkeurige kaart met de kabels en leidingen van een gebied is tegenwoordig binnen een kwartiertje beschikbaar en vergt niet langer drie dagen analyse en bewerken van de data”.

Intrigerend vindt hij ook de experimenten die Rijkswaterstaat uitvoert met het inspecteren van wegdekken op basis van trillingsmetingen, afkomstig van sensoren die tegenwoordig voor heel andere doeleinden standaard in auto’s zitten. Zelfs informatie van mobieltjes – van automobilisten die over de snelwegen razen – wordt benut, waardoor er veel minder (dure) meetwagens hoeven rond te rijden. Wognum heeft meer voorbeelden uit de bouw. Al staan zijn klanten niet altijd toe dat hij er vrijuit over praat.

Voor Tata Steel zette de start-up een zelflerend beeldherkenningssysteem in om productiefouten te detecteren op staalplaten die net van de wals rollen. Dat ging na verloop van tijd veel sneller en efficiënter dan wanneer de Tata-medewerkers dat deden. Het systeem filtert zelf de ruis eruit en leert van fouten die het eerder maakte. En omdat BrainCreators altijd zoveel mogelijk partijen uit het netwerk van de klant erbij probeert te betrekken en aansluit bij communicatiestandaarden uit de branche, kunnen hun klanten de opgebouwde expertise vaak ook weer te gelde maken door het intelligente platform breder beschikbaar te stellen.

“Een eenzame data-analist gaat al snel zweven binnen een organisatie”
Meestal als BrainCreators wordt ingeschakeld, probeert het binnen een bedrijf een speciale afdeling of een competentiecentrum op te zetten. Want een eenzame data-analist gaat algauw zweven binnen een organisatie, is Wognums ervaring. Het streven is om met zo’n competentiecentrum in een jaar tijd vier of vijf zinvolle projecten van de grond te tillen. Zodat de rest van de organisatie de potentie van AI en machine learning ziet en beseft dat het nodig is informatiestromen in het bedrijf anders te organiseren. Zodra dat besef er is, gaat het balletje vaak wel rollen en kunnen bedrijven, geholpen door het platform, zelf aan de slag. Dankzij BrainMatter hoeven ze zelf geen dure data-analisten in huis te halen. Experts moeten het systeem voeden en begeleiden bij het leertraject, maar over de complexe techniek achter artificial intelligence hoeven ze zich geen zorgen te maken. Echte AI-specialisten zijn ook nauwelijks te vinden. Die werken volgens Wognum bovendien liever bij start-ups zoals BrainCreators. “Wij hebben onze voelsprieten uitstaan bij heel veel verschillende bedrijven en sectoren, maar ook bij de wetenschap. Daardoor opereren we altijd aan het front van de ontwikkelingen.”

Het 25 man sterke bedrijf heeft altijd wel een paar afstudeerders aan het werk en een paar expats die graag een paar jaar aan de Prinsengracht in Amsterdam vertoeven. In de mondiale ratrace die gaande is zullen volgens hem uiteindelijk maar een paar platforms overblijven. Net zoals dat eerder gebeurde met contentmanagementsystemen, BIM-programma’s en andere veelgebruikte softwarepakketten. Met zijn collega’s doet Wognum er alles aan om BrainMatter uit te laten groeien tot een van die wereldstandaarden op het gebied van AI.

 

avatar

BrainCreators

There is a digital clone behind every human expert BrainCreators is a product company that delivers outstanding SaaS solutions for visual inspection in the form of Digital Inspectors, performing as super-powered employees, enabling businesses to scale more effectively and cost-efficiently. BrainCreators augments human experts with intelligent technology.

RELATED ARTICLES